events

TIIN Capital richt een nieuw fonds op om te kunnen investeren in middelgrote Nederlandse bedrijven die voor groeifinanciering niet terecht kunnen bij de bank. De in Naarden gevestigde venture-capitalmaatschappij wil daarvoor €30 mln ophalen bij beleggers. Het streven is om eind maart van start te gaan met het nieuwe vehikel.
TIIN is vooral bekend als investeerder in jonge IT- en hightechbedrijven die financiering nodig hebben om te groeien. Daarvoor wordt een kapitaal van €60 mln ingezet. De fondsbeheerder gaat nu een volgende stap zetten door €30 mln op te halen voor deelnemingen in grotere ondernemingen die de beginfase voorbij zijn. Het wordt daarmee het grootste fonds in de bijna twintigjarige geschiedenis van de participatiemaatschappij.

TIIN doet voor het nieuwe kapitaal een beroep op vermogende ondernemers en investeringsvehikels van gefortuneerde families, een kring van ongeveer duizend relaties.
‘We kunnen straks meer risicokapitaal per onderneming beschikbaar stellen dan in het verleden’, zegt Michael Lucassen, managing partner van TIIN Capital. Hij denkt aan investeringen in een bandbreedte van €2,5 mln tot €4,5 mln. Samen met een cofinancier zou dit bedrag nog verder kunnen oplopen.

Het verse vermogen is bedoeld om overwegend minderheidsbelangen te nemen in bedrijven met een omzet tussen de €5 mln en €20 mln die voor hun groeiplannen geen beroep kunnen doen op de bank. ‘Wij kijken naar ondernemingen die nieuwe technologie gebruiken om hun positie in de digitale wereld te behouden’, stelt Lucassen. Het kan gaan om automatiseerders die software willen doorontwikkelen, maar ook om bedrijven in andere sectoren die bijvoorbeeld 3D-printing of robotisering willen invoeren om hun marktpositie te behouden.

TIIN wil de bedrijven in het nieuwe fonds gemiddeld vijf jaar in portefeuille houden, om ze daarna met winst te verkopen. Die strategie moet een fondsrendement opleveren van 15% à 20% op jaarbasis.
Begin dit jaar verwierf TIIN een minderheidsbelang in Talmundo, een in 2012 opgericht techbedrijf dat een online platform biedt voor nieuwe medewerkers bij multinationals. Met die deelneming is een bedrag van €0,5 mln gemoeid, waarvoor geput wordt uit een bestaand fonds van de investeringsmaatschappij.

Bron: Het FD